Vårgårda IK

Referat: Vedums AIS - Vårgårda IK

Säsongens bästa insats mot Vårgårda!

Efter den bleka insatsen mot Larv i förra omgången var det återigen den "gamla" VAIS i gårdagens match mot seriefavoriten Vårgårda IK.

Efter fadäsen i förra omgången mot Larv då vi stod för en riktigt blek insats var det lite av en nyckelmatch i gårdagens drabbning mot seriefavoriten Vårgårda IK. Stort fokus på träningarna efter Larv matchen har varit att inte bli passiva utan att istället plocka fram det tuffa, fysiska spelet som är lite av vårt signum.

Att vi anammat det här visade sig ganska omgående! Efter några trevande inledningsminuter där lagen kände på varandra tog vi tag i närkampsspelet tämligen omgående. Samtliga VAIS-spelare visade tydligt för varandra att det var en helt annan inställning och fokusering än tidigare.

Det förlösande ledningsmålet lät heller inte vänta på sig utan i den 12:e minuten gick långe, stålige herr Wallin senior till väders och i kamp med Vårgårdas målvakt damp bollen ner framför fötterna på Henrik "Kulla" Andersson, som kunde forcera in 1-0 i "tom kasse".
Sedan följde en riktig lyckominut där Vårgårda först fick ett friläge efter ett missförstånd i VAIS mittförsvar, men evigt unge Håkan Göransson lyckades som så många gånger förut rädda oss från ett baklängesmål. I den efterföljande kontringen lyckades Daniel Möller på något underligt sätt trycka in 2-0 istället. Efter ett fint anfall på högerkanten avslutade Daniel med ett skott i stolpen, men returen gick rakt ut och Daniel visade fin inställning när han även var först på returen. 2-0 och nu kunde vi spela ännu mer avslappnat.

Vi visade upp ett passningaspel och en rörelse utan boll som vi inte sett under hela året och dessutom vann vi nästan alla närkamper och andrabollar över hela banan. När vi hjälps åt på det här sättet är vi otroligt jobbiga att möta för alla lag och det saknades heller inte lägen att kanske redan punktera matchen i den första halvleken. Tommy Jonsson hade bl.a. ett friläge i den 23:e minuten efter en härlig djupledsboll från Daniel Josefsson, men han lobb gick tyvärr strax över. Resten av halvleken skapade vi inte så mycket heta lägen, men försvarsmässigt såg det oerhört stabilt ut.

I pausvilan var direktiven att bara försöka fortsätta som tidigare. Vi är som bäst när vi får jobba hårt och hålla uppe tempot, så att lägga sig på försvar var inget alternativ.

Vårgårda gjorde några byten redan i den första halvleken och de här förändringarna gjorde knappast uppförsbacken mindre för motståndarlaget. Tycker att vi fortsatte att trumma på bra även i andra halvlek även om man omedvetet lätt hamnar lite längre bak i planen vid en 2-0 ledning. Vi fortsatte dock att vara det tuffare laget i närkampsspelet och fortsatte förhindra Vårgårda från att skapa några reduceringsmöjligheter.

Med lite större skärpa vid några tillfällen hade vi avgjort matchen i mitten av den andra halvleken. Först hade Tommy Jonsson ett friläge från höger, men Vårgårdas målvakt sträckte ut ordentligt och sedan träffade Kulla ribban efter en av många farliga VAIS-hörnor. Kulla fick sedan den allra bästa chansen att helt stänga butiken då han i den 35:e minuten blev helt fri från mittlinjen efter att Vårgårda misslyckats med att ställa honom offside. Tror dock att den unge mannen fick lite väl mycket tid att tänka, så tyvärr blev det inget strålande avslut den här gången! Bättre att spara målen till en annan gång när de behövs bättre!

Sista tio minuterna spelade vi av på ett kontrollerat sätt . Skönt med en seger och framförallt är jag nöjd med på vilket sätt vi genomförde matchen. För första gången den här säsongen gör vi en genuin insats i nästan 90 min och alla presterar bra på samma gång.

Med tiden kommer vi att bli ännu bättre och det är skönt att ha med sig i framtiden. Igår fick Fredrik Möller kliva av på uppvärmningen med en ljumskskada, men Erik Andersson ersatte på ett förtjänstfullt sätt. I övrigt saknas Anders Svantesson, Henrik Krook, Martin Kempe, Daniel Johansson och Jonas Lindberg. De två sistnämnda har varit borta under lång tid, men kommer troligtvis att göra comeback i U-lags matchen mot Dalsjöfors - kul!

Skribent: Marcus Wallin

sön 12 aug 2007, 17:00 Vårgårda IK - Vedums AIS 0 - 1